STAD 50/51
Publicerad: onsdag 28 maj 2025
Senast ändrad: tisdag 11 november 2025
Smygläs ur STAD 50/51
Temat för Tidskriften STAD nr 49: BSå säkrar vi maten i framtidens städer
Mellan vevradion och verkligheten
Tidskriften STAD:s chefredaktör Karin Montgomery reflekterar över vad som skulle hända om krisen slog till och hyllorna plötsligt ekade tomma.
Läs ledaren
Mat är ett socialt smörjmedel
De flesta människor bor numera i städer och stadsbornas smakpreferenser tenderar att styra vilken mat som efterfrågas. Därför är staden nyckeln för att trygga en hållbar livsmedelsförsörjning, skriver Håkan Jönsson, koordinator för satsningen Food and Cities vid SLU.
Läs artikeln
Stadsodling svårt i praktiken
Karlstads kommun vill använda mer lokalproducerad mat i sina skolmåltider, men hur ser kommunen på att upplåta sin egen mark för odling, och på så sätt låta stadens ytor bidra med ätbara växter? Anna Mossberg, parkchef i Karlstads kommun, berättar hur de arbetar.
Läs artikeln
Vardagliga kriser styr kommunernas beredskap
Skogsbranden i Ljusdals kommun ställde frågan om beredskap på sin spets. Men hur rustade är kommuner i dag inför en akut brist på livsmedel? Ganska väl förberedda för vardagliga kriser, men ur ett nationellt perspektiv saknas resurser, kunskap och tydliga direktiv kring beredskapsfrågan. Det framkommer i Lina Berglunds examensarbete.
Läs artikeln
Koloniträdgårdarna är redo om krisen kommer
Varannan tugga är svensk – resten är importerad. Sverige producerar i dag bara hälften av den mat vi äter. Det räcker med en störning i leveranskedjorna för att butikshyllorna ska gapa tomma inom en vecka. Trots det hotas våra mest stadsnära odlingsytor, koloniträdgårdarna, när städerna växer. Det är dags att inse att koloniträdgårdarna är en viktig samhällsresurs, skriver Ulrica Otterling, Generalsekreterare, Koloniträdgårdsförbundet.
Läs debattartikeln