Regeringen gav 2006 Movium i uppgift att samordna och sprida kunskap om barns och ungas samspel med sin utemiljö. En koordinatorstjänst är sedan dess upprättad. Genom nätverkande och samarbeten med berörda myndigheter, regioner, kommuner, företag, universitet och NGO´s skapas i förlängningen kunskapsutveckling som kommer branschen till del.
BARN PLATS LEK STAD – strategier för barnvänlig stadsplanering (2021)
Regeringsuppgiften att nationellt samordna kunskapsutveckling och kunskapsspridning kring barns och ungas utemiljö anförtroddes Movium på grund av tankesmedjans nära koppling till SLU:s framväxande forskning om barn och utemiljö samt i Moviums fyrtioåriga engagemang och dialog kring dessa frågor.
Movium konstaterar att goda intentioner för planering av barnvänliga städer syns på många håll, men trots det går utvecklingen i sin helhet ofta åt fel håll. Nya synsätt, prioriteringar och intressen ska avvägas och tillgodoses i planering, utformning och förvaltning. På SLU har Tankesmedjan Movium tillsammans med barnforskare en unik möjlighet att stötta arbetet genom den dubbla kompetensen kring barn och utformning av stadens utemiljöer. Frågans angelägenhet befästs av allt fler.
Movium har därför tagit fram en skrift som resonerar kring begreppen barn, plats, lek och stad. Vi vill uppmärksamma alla samhällsbyggare och beslutsfattare på barns unika förutsättningar och kunskap om sin egen närmiljö. I boken formulerar vi medskick till politiken för att kunna genomföra barnvänligare stadsplanering med stöd i barnkonventionen, Politik för gestaltad livsmiljö och Agenda 2030. Barn och ungas perspektiv är viktiga och avgörande för visionen om ett hållbart samhälle.
Barn Plats Lek Stad – strategier för barnvänlig stadsplanering är skriven av Lena Jungmark, nationell koordinator för barns och ungas utemiljö, vid SLU Tankesmedjan Movium.
Nyheter staden och barnen
tisdag 17 december 2024
Folkhälsomyndigheten: Riskfylld lek främjar barns hälsa
Riskfylld lek låter farligt, men faktum är att barn behöver utmaningar och få göra egna bedömningar av risker. Riskfria lekmiljöer blir lätt tråkiga och...
fredag 29 november 2024
Skogen som fristad
En skog behöver inte vara stor, men den behöver omsorg och tid att växa för att bli en skog och inte bara en trädplantering. För barnen kan skogen vara...
onsdag 27 november 2024
Barn + ekosystem = sant
Frågorna om livskraftiga ekosystem står högt upp på agendan efter COP 16, det globala mötet om biologisk mångfald. På SLU höll nätverket Barn, unga och...
tisdag 17 december 2024
Folkhälsomyndigheten: Riskfylld lek främjar barns hälsafredag 29 november 2024
Skogen som fristadonsdag 27 november 2024
Barn + ekosystem = sant