Tankesmedjan
Movium

Naturen gör comeback

Publicerad: måndag 3 juni 2024

Senast ändrad: onsdag 5 juni 2024

Utställningsträdgård med damm. Foto.
Sanctuary – En fristad mitt i staden, design: Josef Eklund, blev vald till best in show. Foto: Fredrik Jergmo

SLU Tankesmedjan Moviums Fredrik Jergmo spanar trender och reflekterar över natur och skalor efter att ha besökt Malmö Garden Show.

Nyligen var jag på Malmö Garden Show för att besöka Elitplantstationens monter. Växtintresset och kommersen där och på hela området var i topp. Trädgårdsmässan i Slottsträdgården vänder sig framför allt till allmänheten snarare än utemiljöbranschen, men det är fritt fram för alla att låta sig inspireras. Mässans utställningsträdgårdar och deras teman sneglade inte mot ordnade villaträdgårdar med gräsmattor utan mot en vildare framtid med fokus på insekter, regnvatten, hållbara ekosystem och biologisk mångfald. Annars kan det gå som i utställningsträdgården ”Life on Mars” (till tonerna av Bowies låt, diskret i bakgrunden). Där var det kargt och det gröna kämpade för livet.

Utställningsträdgård med karg röd mark och uppblåsbart växthus. Foto.
LIFE ON MARS? DESIGN: TONY JOHANSSON & PETER BENGTSSON. FOTO: FREDRIK JERGMO

Det blir allt viktigare för privatpersoner att planera för den egna tomtens förmåga att hantera skyfall, och diskussionen om att förbjuda hårdgjorda trädgårdar kanske löste sig själv innan förbudet hann komma? Vem vågar idag låta bli att förbereda sig inför nästa tioårs- eller femtioårsregn? Ur ett samhällsperspektiv måste privatträdgårdarnas bidrag till den totala grönstrukturen värderas högre. Skalorna är olika där den lilla ger helhet i en större skala. I USA finns det exempel på ökenstäder där privata trädgårdar får ersättning från kommunen för att återskapa naturliga habitat. Så blir villagrönskan en pusselbit i att återskapa det som var.

Utställningsträdgård med hängmatta. Foto.
Stugdrömmen, design: Emma Hanning, Joäng Mark & Trädgård AB. Foto: Fredrik Jergmo

I Malmö planerar Skönhetsrådet nu att ge trädgårdar med tillräcklig krontäckningsgrad en utmärkelse att placera på husets framsida. Man skänker stolthet genom att synliggöra deras bidrag till helheten – ”såga inte ner era träd, de är viktiga!” 3-30-300 i praktiken, nu även i privatträdgårdar.

På vår senaste årsstämma i bostadsrättsföreningen där jag bor kom det in motioner med önskemål om att föreningen skulle öka den biologiska mångfalden i området. Förslag fanns på att vi skulle sluta klippa våra stora gräsmattor och återskapa natur. Motionen fick bifall och omställningen är igång. Det har skapats gräsängar, planteringar och satts upp insektshotell på bara ett år. Det är inte så att området saknar grönska, tvärtom, husen ligger ett par hundra meter från ett naturreservat. Istället tolkar jag det som att medvetenheten om situationens allvar och viljan att göra något har ökat markant hos allmänheten de senaste åren. Och det är viktigt för kommunerna som med civilsamhällets acceptans kan dra sitt strå till stacken och sluta klippa gräsmattorna kort överallt. Det sker i hela landet. Pengar sparas och mångfald ökas.

Moviums två dagar i maj kring ”Mer skog i staden!” om naturlika planteringar var fulltecknade och vi kommer att starta ett nätverk för att gräva djupare och utveckla frågorna i ämnet. Kontakta min kollega Harald Klein om du vill veta mer.

Själv anmälde jag mig nyss till ett webbinarium med titeln ”The New Nature Movement”.

Naturen gör comeback på bred front.

FREDRIK JERGMO