Tankesmedjan
Movium

IQ Samhällsbyggnad leder omställningsarbetet ShiftSweden

Publicerad: fredag 23 augusti 2024

Katarina Schylberg. Porträttfoto.
Foto: Viktor Fremling

På SLU Tankesmedjan tittar vi som vanligt in hos våra Partners för att höra vad som är aktuella frågor just nu! Denna gång knackar vi på hos Katarina Schylberg på IQ Samhällsbyggnad som berättar att programledarna för innovationssatsningen ShiftSweden, Emma Hult och John Hultén, är på väg ut på en ”road show” för att informera om programmet.

Hallå där, IQ Samhällsbyggnad! Ni håller i innovationssatsningen ShiftSweden. Vad innebär innovationsprogrammet och vilka urbana utmaningar tar programmet utgångspunkt i?
– ShiftSweden är en tioårig svensk satsning med fokus på framtidens mobilitet och samhällsbyggande som leds av IQ Samhällsbyggnad och VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) i samverkan med Boverket, Trafikverket, RISE, IVL Svenska miljöinstitutet, Volvos Forskningsstiftelse VREF, Region Skåne, Region Stockholm, Västra Götalandsregionen och Västtrafik. Det är ett av fem program i Sveriges innovationssatsning för 2030-talet, Impact Innovation, en strategisk och långsiktig kraftsamling för att i samarbete lösa globala samhällsutmaningar och öka takten på omställningen till ett hållbart samhälle. Programmen är missionsdrivna, vilket innebär att det finns en slagkraftig målsättning för vad varje program vill uppnå och mätas mot. 

Vilka skiften handlar det om?
– I ShiftSweden mobiliseras aktörer inom samhällsbyggnad och mobilitet kring tre nödvändiga skiften: 1) att skapa nya värden genom cirkulära affärsmodeller i byggande och förvaltning; 2) att skapa konkurrenskraftiga alternativ till enskilt bilresande; 3) att integrera byggd miljö och mobilitet till ett system. Inom programmet visar vi hur omställningen kan ske över hela Sverige på ett fossilfritt och resursmedvetet sätt.  

Hur kan man som forskare, eller representant för den offentliga, privata eller idéburna sektorn delta i programmet?
– Programmets utlysningar är öppna för forskare och representanter för såväl den offentliga som för den privata och idéburna sektorn. När nya utlysningar öppnas hjälper programmet till med match-making, det vill säga att hjälpa de sökande att hitta lämpliga partners med samma intressen. Eftersom programmet har ett sådant tydligt fokus på att göra avtryck i en konkret verklighet är en bredd av aktörer från branschorganisationer, akademi och forskningsinstitut, privat näringsliv, offentlig och ideell sektor engagerade i programmet från start med en ambition om att fler ska ansluta sig.

Vad händer nu i höst?
– ShiftSweden vill engagera så många som möjligt och bli en rörelse ute i landet och därför ger sig de båda programledarna Emma Hult (IQ Samhällsbyggnad) och John Hultén (VTI) ut på en ”road show” med besök i olika delar av landet för att informera om programmet. Mer information om både programmet och höstens aktiviteter finns på hemsidan. Framtidens mobilitet och samhällsbyggande. (shiftsweden.se)

Varför är IQ samhällsbyggnad Partner hos SLU Tankesmedjan Movium?
– Samarbetet mellan IQ Samhällsbyggnad och Movium sträcker sig tio år tillbaka i tiden. Samarbetet grundar sig i ett gemensamt intresse av att nå ut till praktiker verksamma i kommun, privat näringsliv och idéburen sektor för att informera om och erbjuda medel till praktiknära forskningsmedel, kartlägga kunskapsbehov och nå ut med forskningsresultat.

Hur går det till?
– Ett konkret exempel på samarbetet är att Moviums koordinator Harald Klein deltar i möten med IQ Samhällsbyggnads kommunnätverk där vi gör omvärldsspaningar, utbyter erfarenheter, informerar om aktuella utlysningar och andra aktuella initiativ som berör kommuners arbete med att stärka omställningskapaciteten. Genom detta forum hjälps vi också åt att föra upp kommunernas behov och prioriteringar på agendan i IQ Samhällsbyggnads dialoger med regering och forskningsfinansierade myndigheter. Sedan 2023 har samarbetet mellan SLU och IQ Samhällsbyggnad fördjupats genom att SLU Landskap tecknat medlemskap i IQ Samhällsbyggnad. Det gör att vi på ett mer kraftfullt sätt kan samarbeta för att stärka forskningsområdet ”attraktiva livsmiljöer”, samtidigt som samarbetet mellan Movium och IQ Samhällsbyggnad löper på. 

Katarina Schylberg är bland annat ansvarig för IQ Samhällsbyggnads uppdrag i programledningen av det europeiska partnerskapet Driving Urban Transitions (DUT) och för IQ Samhällsbyggnads kontakter med kommuner.

LINA BERGLUND SNODGRASS