Tankesmedjan
Movium

Var ligger framtidens park?

Publicerad: torsdag 17 oktober 2024

Bokens omslag, illustrationer av park och natur i stadsmiljöer, med människor, djur, drönare etc. Foto.

Nu lanserar SLU Tankesmedjan Movium och Husqvarna Group en antologi om framtidens parker. I boken Future directions of urban parks – what, where and how? spanar 13 forskare och yrkesverksamma i den gröna branschen efter framtidens urbana parker: Var ligger de? Hur ser de ut? Hur sköts de?

Boken lanseras under Husqvarnas stora internationella konferens Living City, som hålls den 16–17 oktober. Det är tionde året Husqvarna arrangerar konferensen, den här gången med start i Malmö och avslutning på SLU:s campus i Alnarp.

Behovet av urbana grönområden och parker är i dag kanske viktigare än någonsin. Faktum är att antalet offentliga grönområden i stadsområden över hela Europa ökar, samtidigt som de också blir mer komplexa. Parkerna ska, förutom att vara estetiskt tilltalande, även kunna lösa en lång rad miljömässiga och sociala aspekter av stadslivet.

För att möta behoven måste även utbildningarna inom den gröna branschen utvecklas – men hur? Kanske kommer vi att se en rad nya yrkesroller växa fram. År 2050 finns det kanske en efterfrågan på titlar som chief green officers,autonomous fleet managers och park resilience strategists? Och kanske kommer det i sin tur att göra det mer attraktivt att arbeta inom den gröna branschen.

Antologin Future directions of urban parks – what, where and how? har tagits fram för att ge nya insikter och inspiration, inte minst till beslutsfattare.

Ladda ner den som PDF

TITTI OLSSON