Tankesmedjan
Movium

Se social infrastruktur som ett nätverk av platser

Publicerad: torsdag 20 februari 2025

Senast ändrad: fredag 21 februari 2025

En person håller en utskriven rapport. Foto.
Matilda Alfengård med färsk rapport i handen. Foto: Nina Vogel

Hej Matilda Alfengård! Du har tillsammans med forskarna Ebba Högström och Lina Berglund-Snodgrass skrivit en rapport i ett Movium Partnerskapsprojekt som handlar om att planera för social infrastruktur på stadsdelsnivå.

Kan du beskriva begreppet Social infrastruktur?
– Precis som många andra lutar jag mig på Eric Klinenbergs definition som säger att social infrastruktur är som ett nätverk av många olika typer av platser, aktiviteter och organisationer som främjar det sociala livet. Dessa platser, aktiviteter och organisationer, menar han, bör inte ses som enskilda enheter utan ingår i ett sammanhängande system som samspelar med och påverkar varandra. Bibliotek, samlingslokaler eller sportanläggningar är delar av den sociala infrastrukturen på samma sätt som fotbollsklubbar och fastighetsbolag. 

Är det ett användbart begrepp?
– Begreppet är både tillämpbart för att analysera förutsättningar för socialt liv på olika skalnivåer, till exempel stadsdelar och städer, men också för att begreppsliggöra sociala frågor och perspektiv som används inom planering – som i policyer och strategier.

Vilka aspekter av social infrastruktur bör en strategi för social hållbarhet inom fysisk planering innehålla?
– Först och främst räcker det inte med att ”bara” skapa fysiska platser. Fokus bör ligga på alla aspekter av social infrastruktur. En strategi för social hållbarhet behöver både ha ett sammanhållet och samlat strategiskt grepp och mål som integrerar arbetet i olika kommunala förvaltningar – men även med civilsamhället – och där det finns ett strategiskt arbete kring de rumsliga förutsättningarna i olika typer av stadsutvecklingsprocesser, till exempel vid både nyexploatering och stadsomvandling.  

Ni samarbetade i projektet med sju förvaltningar i Helsingborgs stad. Hur var det att arbeta med så många förvaltningar?
– Det var givande att både samtala och ta del av diskussioner kring frågor som social infrastruktur med skilda professioner och från olika kunskapshorisonter. Den stora utmaningen var att få så många förvaltningar och tjänstepersoner att kunna närvara vid våra möten och workshoppar.

Vad händer nu?
– Resultatet av projektet är sammanställt i en rapport som nu går att läsa. Tanken är också att fortsätta utforska social infrastruktur. Arbetet med projektet väckte flera nya frågeställningar, där jag själv är intresserad av att utgå mer från civilsamhällets perspektiv.

BERÄTTAT FÖR HARALD KLEIN

Här kan du läsa Movium Partnerskapsrapporten:
Planering för gemenskap: Hur social infrastruktur formas på stadsdelsnivå: en kartläggning av mötesplatser och dess förutsättningar i två stadsdelar i Helsingborg.

https://publications.slu.se/rb/?file=publ/show&id=127316

Bli Movium Partner!
Vill du också bli Movium Partner? Grunden i SLU Tankesmedjan Moviums partnerskap (kallat Movium Partnerskap) är samverkan mellan Moviums partners och SLU. Som Movium Partner får du ta del av alla SLU Tankesmedjan Moviums tjänster och publikationer, ingå i samverkansprojekt, söka aktivitetsmedel samt få hjälp och ta del av kunskap på en mängd sätt.

Läs mer om våra erbjudanden!
https://movium.slu.se/vaara-erbjudanden/partnerskap/