Ny chefredaktör för Tidskriften STAD
Publicerad: torsdag 8 maj 2025

Den 1 maj tillträdde Karin Montgomery som ny chefredaktör för Tidskriften STAD – debatt och reflexion om urbana landskap, som ges ut av SLU Tankesmedjan Movium. Vi välkomnar en erfaren vetenskapsjournalist som har social hållbarhet i fokus.
Hej Karin Montgomery! Välkommen till SLU Tankesmedjan Movium där du blir ny chefredaktör för STAD!
Vem är du, Karin – berätta lite om dig själv!
– Jag är journalist, född och uppvuxen i Uppsala men har bott länge i Stockholm innan jag flyttade till Lund för fyra år sedan. Jag jobbar faktiskt redan på SLU – jag började som forskningskommunikatör på LTV-fakulteten i augusti 2023. Och så har jag studerat vid SLU – i 20 årsåldern sedan läste jag ekonomi med naturresursinriktning på SLU:s campus i Uppsala.
Hur ser din journalistbana ut så här långt?
–De senaste sju åren har jag arbetat som frilans med uppdrag för olika universitet och tidningar, men jag ser mig själv framför allt som vetenskapsjournalist. Jag har jobbat för forskningsrådet Formas, där jag satt i redaktionen för tidskriften Extrakt. Innan jag blev frilans var jag anställd på Formas i sex år som kommunikatör och hade ansvar för en pocketbokserie.
Du har också erfarenhet av att arbeta som chefredaktör. I vilken bransch var det?
– Ja, jag har varit chefredaktör för en branschtidning inom pappers- och massaindustrin. Så jag är faktiskt rätt bra på papper!
Det är ju jättebra att kunna när man ska jobba med tidningar och böcker! Movium ger ju ut Tidskriften STAD – debatt och reflexion om urbana landskap sen ett drygt decennium. Nu tar du över mitt i produktionen av nummer 49 och ror det i hamn.
Vad tycker du är mest angeläget att driva när det gäller stadsplaneringsfrågor idag?
– I mitt tidigare jobb, framför allt när jag jobbade på Formas, tangerade jag hela tiden olika stadsutvecklingsfrågor. De frågorna har alltid intresserat mig mycket som journalist. Det ska bli roligt att få fokusera helt på det nu. De sociala frågorna intresserar mig allra mest, som rättvis tillgång till staden, att alla kan äga sin hemvist. Jag skulle gärna göra en podd här på SLU om sociala frågor och stadsutveckling – jag har själv två tonåringar och vet att de inte har någon given plats i staden.
I kommande nummer av STAD, som har temat Barnets bästa, följer vi upp vad som hänt i stadsplaneringen nu när det gått fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. I det numret intervjuar du humanekologin Frederik Hagman Aagard, som nyligen disputerade vid SLU med en avhandling om unga vuxna i det offentliga rummet. Vad är det han lyfter fram?
– Intervjun handlar om hans starka engagemang för tonåringarna och hur de beskriver sin miljö. Frederik Hagman Aagard har följt dem i sin forskning och beskriver hur de känner sig exkluderade – ja, han använder ordet nöjessegregerade.
Det är något för STAD:s läsare att se fram emot! Har du hunnit installera dig någorlunda nu i Moviums fina kontor i slottet i Alnarpsparken?
– Ja, det är roligt att landa i Moviums härliga gemenskap! Jag känner mig fint mottagen och det ska bli väldigt roligt att jobba här.
Vad gör du allra helst när du är ledig?
– Jag gillar att röra mig vid havet, ja i naturen över huvud taget, och är mycket ute tillsammans med min hund Ringo. Jag tycker om att läsa men hinner tyvärr inte läsa så mycket som jag önskar. Men sen jag kom till Skåne har jag fått ett nytt intresse: Jag har blivit intresserad av odling – det växer ju som bara den här! Vi har planterat vindruvor, så jag känner mig väldigt peppad!
Tack, Karin! Lycka till med både vindruvor och nya utmaningar i yrkeslivet! Jag ser fram emot att just du efterträder mig som chefredaktör för STAD!
TITTI OLSSON,
numera pensionär