Tankesmedjan
Movium

Ny bok pekar ut vägen för framtidens hållbara städer

Publicerad: onsdag 5 februari 2025

Bokens framsida. Foto.

Hej Kes McCormick, professor vid SLU! Du och ett antal forskarkollegor runt om i världen har skrivit boken ”Urban Nature – New Directions for City Futures” som nyligen publicerades av Cambridge University Press.

Kan du beskriva vad boken handlar om och hur den är uppbyggd?
– I den här läroboken granskar vi (ett team på åtta författare) kritiskt relationerna mellan natur och stadsområden och delar med oss av exempel på hur naturen kan hjälpa oss att tänka nytt kring våra städer och deras framtid. Läroboken är uppbyggd kring en rad teman (från styrning till samskapande) och illustreras med många foton och figurer som ger liv åt viktiga ämnen, utmaningar och möjligheter. Den innehåller fallstudier från alla kontinenter, vilket ger läsarna en internationell utblick och flera ingångar till området.

Vem har ni skrivit boken för? Hur hoppas du att den kommer att användas?
– Städer och natur står i centrum för samspelet mellan biologisk mångfald och klimat och för omformningen av strategier för hållbar utveckling i städer över hela världen. Men trots att vi är överens om att vi alla står inför dessa utmaningar och insikter om de naturbaserade lösningarnas potential, fortsätter beslutsfattare, företagsledare och praktiker att i stor utsträckning förlita sig på traditionella metoder för styrning, ekonomi och teknik. Ofta används stuprörs-metoder för att ta itu med detta trots att dessa hållbarhetsutmaningar är tätt sammankopplade. Den här introducerande läroboken har en global räckvidd och syftar till att utbilda studenter i geografi, hållbarhet och stads- och miljöstudier för att de ska kunna tänka nytt och omvandla städer så att vi kan möta alla klimat-, biologisk mångfald- och hållbarhetsutmaningar. Men det är också en lärobok som syftar till att stötta yrkesverksamma inom området.

Varför behövs den här boken just nu?
– Stadsnaturen har stor potential för att kunna hantera den komplexa väv av utmaningar som städerna står inför och är ett stöd i övergången till hållbar utveckling. Att betrakta städer som täta nätverk av sammanvävda socio-rumsliga processer, som på en och samma gång är både lokala och globala, mänskliga och fysiska, kulturella och organiska, öppnar dörren för mer integrerade åtgärder. Det är detta perspektiv på städer, natur och hållbarhet som vi använder i boken.

Kan du berätta lite om författarna som har bidragit till boken?
– Som författarteam kan vi tillsammans erbjuda ett brett utbud av kunskap, erfarenheter och perspektiv från olika områden och sammanhang. Komplexiteten i städer och natur kräver ett tvärvetenskapligt angreppssätt. Som en grupp på åtta personer kan vi erbjuda det som en enskild författare inte skulle kunna erbjuda: expertbevakning av stadsnatur och naturbaserade lösningar från flera olika vinklar, inklusive natur- och samhällsvetenskap, stadsstyrning och policy, teknik, ekonomi, geografi, politik och miljövetenskap. Vi fångar upp den konceptuella framväxten av tankar om städer, natur och hållbarhet från alla de här områdena.

 

Berättat för Anders Rasmusson

Urban Nature - New Directions for City Futures
Läs mer om boken här: https://www.cambridge.org/se/universitypress/subjects/earth-and-environmental-science/environmental-policy-economics-and-law/urban-nature-new-directions-city-futures?format=PB

Boken kan beställas på flera ställen, bland annat Bokus och Adlibris.