Tankesmedjan
Movium

Kraftsamling för forskning om barn och unga

Publicerad: tisdag 15 april 2025

Barn går balansgång på stubbar och stockar. Foto.
Foto: Anders Rasmusson

Arbetet med barn- och ungafrågor får en ny skjuts vid SLU genom ett nyligen sjösatt forum för barn och landskap. Forumet syftar till att kraftsamla kring denna forskning inom SLU och på sikt identifiera nya forskningsfrågor inom området barns och ungas livsmiljöer.

Forum för barn och landskap är ett initiativ för att samla forskare och aktörer från samtliga institutioner och organisationer under SLU Landskap. Nätverket startades under ledning av Ulrika Åkerlund, som under det senaste halvåret har varit koordinator för barn- och ungafrågor vid SLU Tankesmedjan Movium. Arbetet kommer fortsatt att drivas av Amanda Gabriel, universitetsadjunkt i miljöpsykologi och hubbkoordinator på SLU Urban Futures.

– Genom att lyfta fram forskning, utbildning och samverkan inom SLU skapar vi en plattform för kunskapsdelning och tvärvetenskapliga utbyten. Det handlar både om att utveckla vårt eget arbete och om att bidra till varaktig förändring i barns vardag, säger hon.

Frågorna om barn och unga är alltid aktuella på SLU, understryker Lina Berglund-Snodgrass, verksamhetsledare vid Movium.

– Vi har ju många kompetenta medarbetare som arbetar med dessa frågor ur olika perspektiv och med olika fokus. Ett exempel är forskaren Märit Jansson, som gör ett oerhört viktigt arbete inom området genom sin roll som samverkanslektor. Adjunkterna Victoria Sjöstedt och Johan Wirdelöv samverkar just nu med Växtverket kring barnvänliga stadsdelar. Dessutom har LTV-fakultetens dekan nyligen beviljat Linnea Fridell, adjunkt och landskapsarkitekt, och Maria Kylin, forskare, ett projekt inom Movium Partnerskap. I projektet ska de undersöka rättsliga prövningar av barns utemiljö i och med att barnkonventionen har blivit svensk lag. Dessutom inrättade den tidigare koordinatorn för barn- och ungafrågor, Lena Jungmark, 2023 ett externt råd för barn- och ungafrågor som blir viktiga för det framtida arbetet, säger Lina Berglund-Snodgrass.

Rådet består av handplockade representanter från myndigheter, kommuner, frivilligorganisationer och SLU och syftar till att fånga upp aktuella trender och ge stöd och riktning i Moviums verksamhetsplanering gällande barn- och ungafrågor. Även i det rådet ingår Ulrika Åkerlund tillsammans med Johanna Elgström, barnrättsspecialist, stadsbyggnadskontoret i Helsingborg, Lisa Klingwall, landskapsarkitekt, Täby kommun, Fredrik Aagard Hageman, PhD, SLU och Sara Stiber, barnkulturdesigner, föreningen Växtverket.

Ulrika Åkerlund har av privata skäl valt att inte fortsätta sin anställning vid SLU och återgår nu till sin tidigare tjänst på Boverket.

– Jag bor i Karlskrona och veckopendlingen till Alnarp kändes helt enkelt ohållbar för både mig och min familj.

Boverket har ett mångårigt och väletablerat samarbete med SLU och SLU Tankesmedjan Movium, vilket kommer att stärkas ytterligare när Ulrika Åkerlund återigen arbetar på myndigheten.

– På Boverket pågår nu ett intensivt arbete med EU:s förordning om restaurering av natur och urbana ekosystem, vägledning om trädgårdsstäder och regeringens nya strategi för levande och tryggare städer. Här finns många sammanhang att samarbeta inom, säger hon.

KARIN MONTGOMERY