Folkhälsomyndigheten: Riskfylld lek främjar barns hälsa
Publicerad: tisdag 17 december 2024
Riskfylld lek låter farligt, men faktum är att barn behöver utmaningar och få göra egna bedömningar av risker. Riskfria lekmiljöer blir lätt tråkiga och främjar inte barns lek, motorik, fysiska aktivitet och sociala utveckling.
Folkhälsomyndigheten har gjort en litteratursökning och granskning av systematiska litteraturöversikter om riskfylld utomhuslek och dess betydelse för barns hälsa. Resultaten av översikten tyder sammantaget på positiva effekter av riskfylld utomhuslek på flera olika hälsoutfall och beteenden hos barn. Framför allt avseende ökad fysisk aktivitet och/eller minskat stillasittande, men även för sociala relationer, skador och aggression. Trots bristande kvalitet i studierna bedömer översiktens författare att de hälsomässiga fördelarna av riskfylld utomhuslek är fler än när riskfylld utomhuslek undviks.
Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats Riskfylld utomhuslek har positiva effekter på barns hälsa — Folkhälsomyndigheten
Studien kompletterar Folkhälsomyndighetens publikation Grönskans kvaliteter och barns hälsa, ett kunskapsunderlag skriven av flera av SLU:s forskare och som publicerades tidigare i år.
ULRIKA ÅKERLUND
Riskfylld lek kan definieras som en spännande och kittlande aktivitet som innebär en risk för fysisk skada, men även möjligheter till utmaning, utforskning av gränser och att lära sig om risken för skador. Det kan handla om lek på hög höjd, lek med hög hastighet, lek med farliga verktyg, lek nära farliga element, vilda lekar, och lek där barnen kan "försvinna"/gå vilse.