Tankesmedjan
Movium

Hon får Ulla Molin-stipendiet 2023

Publicerad: onsdag 3 maj 2023

Liselotte Fritz  med blombukett. Foto.
Journalisten Liselotte Fritz tar emot stipendiet till Ulla Molins minne 2023. Foto: Kajsa Sjölander.

Liselotte Fritz får stipendiet till Ulla Molins minne 2023 – en skribent som delar Ulla Molins trädgårdspassion och som är aktuell med boken om Ulla Molin och den tidlösa trädgården.

Årets stipendium till minne av Ulla Molin delades ut på Katrinetorp landeri i samband med konferensen Publika parker och stadsrum som arrangerades för femtonde gången av SLU Tankesmedjan Movium i samarbete med årets värdstad Malmö stad samt Helsingborgs stad och Lunds kommun.

Liselotte Fritz är författaren som är känd för sin passion för trädgårdar och natur. Hennes senaste bok Ulla Molin – den tidlösa trädgården är en berättelse om en av Sveriges mest hyllade trädgårdsdesigners och en äkta pionjär inom området.

Liselotte Fritz har tagit på sig uppgiften att avslöja Ulla Molins kreativa process och hennes passion för trädgårdsdesign. Som författare har hon utvecklat en gripande berättelse som beskriver Ulla Molins liv och karriär i detalj, vilket ger läsaren en inblick i hennes arbete och unika syn på trädgårdsdesign.

Genom Liselotte Fritz förmåga att skriva personligt och engagerande, blir boken en inspirerande läsupplevelse för trädgårdsentusiaster och alla som är intresserade av naturen. Hennes förmåga att beskriva trädgårdens skönhet och dess betydelse för vår hälsa och välbefinnande är imponerande och lämnar ett bestående intryck hos läsaren.

Sammanfattningsvis har Liselotte Fritz lyckats skapa en fantastisk berättelse om en av Sveriges mest hyllade trädgårdsdesigners. Hennes passion för trädgårdar och naturen är tydlig genom hela boken och hon har skapat en läsupplevelse som inspirerar och engagerar.

Juryns motivering:
Liselotte Fritz är en prisbelönt frilansskribent med fokus på hälsa, trädgård, resor och film. Med boken om Ulla Molin – Konsten att skapa den tidlösa trädgården – stannar tiden upp och vi inser att Liselotte Fritz bokverk porträtterar en trädgårdspionjär som var långt före sin tid. Boken med illustrationer av Lisa Bauer är ett mycket viktigt tidsdokument om Ulla Molin. Den lyfter fram Ulla Molins stil som alltid var exklusiv samtidigt som hon drevs av tanken att trädgården skulle vara till för alla. Liselotte Fritz lyckas förena material från många händer och tidsepoker till vår samtid där teamwork, biologisk mångfald och hållbarhet står i fokus. Genidraget att presentera några av hennes efterföljare visar att snille och smak, kunskap och erfarenhet är precis vad samtiden behöver.

Liselott Fritz med diplom, bukett och prisutdelare.
Magnus Svederberg, Höganäs kommun, stipendiaten Liselotte Fritz, Lena Vikström, Swedish Gardens och Fredrik Jergmo, SLU Tankesmedjan Movium. Foto: Kajsa Sjölander.

Fakta om stipendiet:

Trädgårdspionjären Ulla Molin utvecklade och förnyade det gröna kulturarvet och fortsätter att vara en viktig inspiratör. I år är det sjunde året som föreningen Swedish Gardens, SLU Tankesmedjan Movium och Höganäs kommun, delar ut stipendiet.

Syftet med stipendiet är att belöna, uppmärksamma och uppmuntra personliga insatser, som utifrån stort engagemang och visad handlingskraft medverkar till att främja den estetiska och funktionella utformningen av parker och trädgårdar. Stipendiet ska stödja journalistisk, pedagogisk, praktisk eller kunskapsuppbyggande verksamhet, som ökar den enskilda människans intresse för parkers och trädgårdars skönhetsvärden och ändamålsenliga utformning.

I stipendiekommittén sitter Lena Vikström, vice ordförande Swedish Gardens, Fredrik Jergmo, SLU Tankesmedjan Movium, Ulf Nordfjell, ledamot Swedish Gardens styrgrupp samt Magnus Svederberg, Höganäs kommun.

Om Ulla Molin och tidigare pristagare:

Ulla Molin föddes i Kattarp i norra Skåne 1909. I mitten av 1960-talet slutade hon som tidningsredaktör för att helt ägna sig åt sitt största intresse – trädgårdsdesign. En viktig utgångspunkt i Molins trädgårdsarbete var att utjämna gränsen mellan inom- och utomhus. En annan att skapa små, avgränsade trädgårdsrum. Arts- and Craftrörelsen inspirerade Ulla Molin som var en stor föregångare inom den funktionalistiska villaträdgården. Från 1978, fram till sin bortgång 1997, bodde Ulla Molin i Höganäs där hon skapade en villaträdgård som byggnadsminnesförklarades 2010.

Första året som stipendiet delades ut i sin nuvarande form var 2017. Då gick utmärkelsen till konstnären och keramikern Signe Persson-Melin med motiveringen att hon har berikat och förskönat vardag och fest med sina bruksföremål. Persson-Melin samarbetade nära och länge med Ulla Molin och båda företrädde enkelhetens formspråk.

2018 utsågs trädgårdsdesignern Heidi Palmgren till stipendiat. Hon har bland annat skapat Ulla Molins Gröna Rum som invigdes i 2020 på Norrvikens trädgårdar i Båstad.

2019 tilldelades trädgårdsdesignern Rigmor Celander stipendiet för sin insats på Göteborgs botaniska trädgård, där hon förenat gestaltningen av botanisk mångfald med estetiska kompositioner.

2020 fick trädgårdsmästare Kajsa Vildängen stipendiet för sin förmåga att se den obrukade markens möjligheter och potentiella utveckling. Med stor trädgårdsmästarskicklighet och idérikedom har Kajsa Vildängen lämnat mästerliga spår i välrenommerade publika anläggningar som Astrid Lindgrens Näs och Norrvikens trädgårdar.

2021 tilldelades Peter Korn och Julia Andersson stipendiet för att de med gedigen kunskap och erfarenhet inspirerar till ett nytt synsätt på trädgårdens planteringar för en allt större publik över hela världen, med naturens skönhet och en rik biologisk mångfald som ledmotiv.

2022 utsågs trädgårdsjournalisten Lisa Ising till årets stipendiat till Ulla Molins minne med motiveringen att hon är folkbildare i sann Ulla Molin-anda, som sprider kunskap, fördjupar och breddar intresset för trädgårdens design, dess liv, lust och vad detta betyder för människor. Lisa Ising har gett ut flertalet böcker och djupdyker gärna i inspirerande personligheter, som i boken Trädgårdslegender, där så väl Ulla Molin som tidigare stipendiaten Signe Persson-Melin finns porträtterade. Lisa Ising håller även kurser och föreläsningar, och drev igenom bildandet av Slottsträdgården i Malmö, där så väl växter som relationer mellan människor odlas.

FREDRIK JERGMO